Видове Суроватъчен Протеин

Видове Суроватъчен Протеин

Всеки един от нас, който търси суроватъчен протеин,  е попадал в задънена улица и се е чудил точно какъв протеин да си вземе. Суроватъчния концентрат е един от най-често използваните варианти на протеина, следван от изолата, който пък е винаги по-скъп от концентрата и най-чистият е хидролизата, който пък в България е безбожно скъп и е основно за хора с високи доходи.
Суроватъчният протеин е изграден от няколко вида протеини:
Бета-лактоглобулин - той съставлява около 50% от суроватъчния протеин. Бета-лактоглобулина е добър източник на незаменими аминокиселини, най-вече аминокиселините с разклонена верига, по-известни, като BCAA. Това са 3 аминокиселини - левцин, валин и изолевцин, които ви дават енергия по време на тренировка и предотвратяват катаболните процеси в тялото.

Алфа-лакталбумин - той е вторият най-често срещан компонент в суроватъчните протеини, съставлява около 25% от белтъка на суроватката. Алфа-лакталбумин е богат източник на триптофан и на незаменими аминокиселини, перфектен е за увеличване нивата на производството на серотонин, който отговаря за доброто състояние по време на сън, доброто настроение и оказва благоприятен ефект върху неврната система при стресови ситуации.

Гликомакропептид е пептиден дериват на казеина в суроватъчния протеин, който в зависимост от обработката на суроватъчния протеин той съставлява от 0 до максимум 15% от белтъчния профил.

Имуноглобулин - съставлява 10-15% от суроватъчния протеин. Този тип протеини подпомагат изграждането на една здрава имунна система.

Лактоферин - Съставлява много малка част от количеството протеини в суроватъчния протеин, около 1-2% от целия профил на протеина. Лактоферина предотвратява развитието на бактерии и гъбички.

Лактопероксидаза - това е гликопротеин, който участва с нисък процент в изграждането на суроватъчния протеин, около 0.5%. Той има изразено естествено антибактериално действие.

Суроватъчен протеин концентрат - това е най-комерсиалният вид протеин на пазара. Неговата популярност се дължи на достъпната цена за потребителя, в зависимост от обработката на производителя той бива с ниско съдържание на въглехидрати и малки количества или никаква лактоза. Обикновено количеството протеин в суроватъчния протеин варира от 50 до 89%. Най-често това, което се продава като хранителни добавки съдържащи суроватъчен протеин концентрат съдържанието е минимум 80%. Другите 20% от пудрата съдържат минерали, мазнини, въглехидрати, в някои случаи когато не е премахната съдържат и лактоза от 4 до 8%.

Суроватъчен протеин изолат. Това е една от най-чистите познати форми на суроватъчния протеин. Обикновено съдържанието на протеин в подобен тип продукт е около 90-95%. Това е една форма перфектна за употреба от хора притежаващи лактозна непоносимост, защото суроватъчния протеин изолат лактозата или е в прекалено малки количества или обикновено е премахната. Този тип протеин също винаги е с минимално съдържание на мазнини, което го прави перфектен за всеки, който държи на строгия си прием на калории за деня. След като е по-чист и съответно за направата му е използвана повече обработка, той би следвало да е и по-скъп. Така е, той е по-скъп от обикновения суроватъчен протеин концентрат но пък си заслужава, ако търсите продукт с максимално високо съдържание на висококачествен суроватъчен протеин.

Хидролизиран суроватъчен протеин - дългите протеинови вериги в суроватъчния протеин са разбити на по-къси такива, които се наричат пептиди. Това придава на протеина по-пълноценно усвояване, както и минимизира възможността от алергични реакции. Хидролизирания суроватъчен протеин е един от най-скъпите протеинови източници на пазара той достига винаги над 90% чистота на пудрата, като обикновено не съдържа никаква лактоза, никакви мазнини и никакви въглехидрати.

В нашият сайт можете да намерите множество и различни протеини на едни от най-висококачествените производители в световен мащаб. Разгледайте офертите ни за суроватъчен протеин, вегетариански и растителни протеини, матрични протеини. Предлагаме ви разгледате и секцията с протеинови вафли и десерти, които се предлагат в много и различни вкусови варианти, като това е един лесен начин да се отдадете на сладкото, но без да разваляте диетата си.

 

 22 дек. 2014

Още новини

Суроватъчен протеин или Казеин - кой протеин да изберем?

Питате ли се какъв тип протеин да изберете? Казеин или суроватъчен протеин? Предимствата и недостатъците които трябва да знаетеВ тази статия ще ви предоставим кратка информация относно предимствата и недостатъците на ...

Прием на протеини за мускулна маса

Кога е най-добре да пием протеини? За да натрупаме бързо мускулна маса, не е достатъчно само да пием протеинови шейкове. От голямо значение е да сме наясно кога да ги пием и какъв вид да са белтъчните вещества, за да можем ...