Кой е най-добрият протеин? втора част

Кой е най-добрият протеин? втора част

 От 22 фев. 2015

Мицеларен казеин - най-добрия протеин за прием вечер и между храненията през деня *****
Мицеларният казеин е перфектен за прием вечер преди лягане, защото ще ви осигури едно постоянно зареждане с аминокиселини по време на сън, мускулите ви ще се възстановяват пълноценно и няма да се събуждате вечер премрели от глад.
Мицеларния казеин представлява съвкупност от раздробени частици на казеинен протеин, които са в този си вид, защото така се подобрява процента им на усвояемост и се увеличава биологичната стойност на белтъчините. Попаднал веднъж в стомаха, мицеларният казеин образува т.нар. гел, който освобождава хранителни вещества за по-дълъг период от време. Мицеларният казеин се получава, като се изолира чрез микрофилтрация, което е огромен плюс, защото по този начин белтъците не се денатурират. Изследвания показват, че подобен тип казеин отделя аминокиселините си в продължение на 7 часа, като по този начин се предотвратяват катаболните процеси, а добавянето на суроватъчен протеин към мицеларен казеин създава един перфектен постепенен източник на градивен материал.

Суроватъчен протеин хидролизат  - избора на перфекционистите *****
Суроватъчният хидролизат се получава чрез допълнителна преработка на суроватъчен протеин изолат, операцията извършваща това действие се нарича хидролиза. При хидролизиране на изолата се получава ди- и три-пептидни молекули с ниско тегло и къса аминокиселинна верига. Благодарение на ниското си молекулярно тегло, протеина притежава много висока усвояемост.
По-добрата абсорбция се осъществява благодарение на факта, че на нашият организъм му е по-лесно да усвоява и да транспортира ди- и три-пептидни съединения, отколкото цялостен навързан аминокиселинен комплекс. Този тип протеин има един минус – продуктите съдържащи суроватъчен хидролизат са доста скъпички. Самият процес на хидролизиране на суроватъчен изолат е мног скъп. Но пък цената понякога е оправдана, за перфекционистите например е важно да знаят, че точно този протеин се усвоява най-бързо от всички други, в сравнение с други суроватки – хидролизата повишава двойно нивото аминокиселини в кръвта в рамките на 1-2 часа. Обикновено продаваните хидролизирани протеините имат и още един огромен плюс – напълно са пречистени от лактоза и излишни мазнини.

Суроватъчен изолат - качество на разумни цени *****
Суроватъчния протеин изолат се произвежда при обработката и допълнителното пречистване на суроватъчния протеин концентрат. Изолата се характеризира с приблизителна или по-висока чистота от 90%, това е процентното съдържание на протеин в 100 грама пудра. Съдържанието на мазнини и въглехидрати (лактоза) е сведено до минимум – под 0,5%. Ниското съдържание на лактоза прави суроватъчния протеин изолат перфектен за прием от хора страдащи от лактозна непоносимост, а още един плюс е и факта, че съдържанието на мазнини е минимално и протеина е перфектен за прием от хора целящи намаляване на приетите излишни калории. Биологичната стойност на изолата е един негов огромен плюс, това се дължи на факта, че изолата не се денатурира и всички полезни съставки в изолата са запазени. Ние от proteini.bg ви препоръчваме да избягвате протеините, чиято чистота е получена чрез  чрез йонен обмен (Ion-Exchange) и да се насочвате към изолати, които са получени чрез микрофилтрация (Cross-Flow). Причината да използвате протеини получени по метода микрофилтрация е че това е процес при който се пречистват протеините при ниска температура, ниско налягане и нормални нива на pH, което е предпоставка за запазването на всички полезни съставки на протеините, пептиди и подфракции.

 

 


Още новини

Суроватъчен протеин или Казеин - кой протеин да изберем?

Питате ли се какъв тип протеин да изберете? Казеин или суроватъчен протеин? Предимствата и недостатъците които трябва да знаетеВ тази статия ще ви предоставим кратка информация относно предимствата и недостатъците на ...

Прием на протеини за мускулна маса

Кога е най-добре да пием протеини? За да натрупаме бързо мускулна маса, не е достатъчно само да пием протеинови шейкове. От голямо значение е да сме наясно кога да ги пием и какъв вид да са белтъчните вещества, за да можем ...