Прием на Протеини за Отслабване и Изгаряне на Мазнини

Прием на Протеини за Отслабване и Изгаряне на Мазнини

 От 21 сеп. 2015

Досега изследователите са наблягали на идеята, че трябва да си хапваме, за да ускорим метаболизма си, а не да се ограничаваме. През всичките тези години те не просто са открили кои отделни храни и комбинации от съставки могат да увеличат изгарянето на мазнини, а и как го правят. Протеинът е един особеноважен макроелемент, който до голяма степен успява да ускори метаболизма, подкрепя значително отслабването, а също така и допринася за загубата на мазнини. Факт е ,че едно ястие, богато на протеини, постига това до 1/3, докато друго с повече въглехидрати ускорява метаболиза само с 5%.

Освен всичките си качества протеинът възпрепятства складирането на мазнини, като действа срещу влиянието на инсулина, който спомага точно за това и действа противолоположно на нашата цел – да отслабнем с прием на повече протеини. Противодействието се постига чрез подбуждане на хормона глюкагон, който действа за изгарянето на мастни киселини. Всички видове протеини имат своите качества и ползи за човека, а те са и много различни. Ако целта ви е да свалите някое килце, например, е добре да поглъщате 20-24г протеин на ядене, а също друг вариант е да се храните с ястия, които съдържат протеини. Именно тази доза е достатъчна за увеличаването на протеиновия синтез. И така, в тази статия ще разгледаме различните видове и форми на протеина. Ето го и списъкът:

 • Суроватка

Суроватка се нарича течността, която се отделя от млечния коагулат при производството на сирене, сиренови продукти и кисело мляко. Тя е естествен млечен серум, който се отделя много бързо, като насища кръвта с аминокиселини и то за около 45 минути. Служи за бързото възстановяване на мускулната тъкан след тренировка, подкрепя отслабването и изгарянето на мазнини.

 • Казеин

В най-общи линии казеинът представлява 80% от млякото на бозайниците. Казеинът е протеин, който се освобождава с времето и образува пихтиеста утайка в стомаха. Това води до освобождаване на аминокиселини в продължение на 7 часа. Препоръчва се този протеин да се взима вечерно време или между храненията, когато тялото не поема никаква храна, като приемът му ще осигури на тялото висококачествени протеини, които както казахме са важна и неизменна част в процеса на отслабване.

 • Грах

Във връзка с възстановяването на мускулната тъкан се смята, че грахът няма добри качества. Ако се съчетае обаче с друга расителна храна, става перфектния източник на протеини.

 • Коноп

В конопа се съдържат всички аминокиселини. Човек може да си набави този конопен протеин много по-лесно, отколкото соевия протеин. Освен това е един от най-богатите източници в природата на протеини, фибри и Омега-3,6,9 мастни киселини. Притежава противовъзбудителни способности, както и такива за изгаряне на мазнини и отслабване.

 • Соя

Соята съдържа протеин, изофлавони и фибри, които допринасят за полезните ѝ ефекти върху здравето на човека. Тъкмо затова се използва срещу някои женски проблеми, като горещи вълни и предменструален синдром. Според много изследвания соята успява да предпази и възстанови слабата мускулна тъкан до такава степен, както успява и суроватъчният протеин.

 • Суроватъчен изолат

Изолатите съдържат предимно протеини (около 90-96%), много малко количество лактоза и почти няма мазнини. Тъй като изолатите имат голяма биологична стойност и съдържание на протеини, са определяни като по-ефективни от концентратите и са едни от най-удачните протеини за прием в хранителни режими целящи отслабване и допълнително изгаряне на мазнини.

 • Хидролизати

Хидролизатите са претърпяли филтрации (хидролиза), при което протеините се разлагат на много различни малки частици( аминокиселини). Благодарение на този процес храносмилането става по-лесно, а от друга страна и усвояването на протеини се уляснява. А колкото по-лесно се усвоява един протеин, толкова по-бързо се потискат катаболните процеси, които пък от своя страна са силно завишени, когато сме на диета за отслабване и изгаряне на мазнини.

 • Яйца

В яйцата се съдържа голямо количество от най-важните аминокиселини и те също имат голяма биологична стойност. Това означава, че нашето тяло успява да усвои 97% от яйчния протеин и 97% се поглъща под формата на аминокиселини. По този начин се подпомага синтеза на нов мускулен протеин, което е желан ефект от много хора, които целят стягане и отслабване в едно.

 • Концентриран протеин

Концентрираният протеин се подлага на първоначалната протеинова обработка и като цяло в него се съдържат от 70 до 85% протеини. Счита се за по-нискокачествен от протеиновия изолат, тъй като задържа по-голямата част от мазнините и лактозата.

 • Ориз

От кафявия ориз може да бъдат извлечени качествени протеини, смята се, че не предизвиква никакви алергични реакции и поради ред други причини е доста популярен сред вегетарианците. Спрямо други растителни протеини при ориза тялото ни оползотворява много по-добре погълнатото количество протеини.

 

Важни термини

 • Биологична стойност (БС)

Това е показател, определящ степента на ефективност, с която организмът усвоява приетия от него белтък. Колкото по-голяма биологична стойност има един протеин, толкова повече азот се задържа в организма и по-лесно се възстановява слабата мускулна тъкан. Яйцата и суроватката имат висок процент на задържане на азот.

 • Незавършени протеини

Незавършените протеини са от растителен произход и им липсват една или повече от незаменимите аминокиселини, с помощта на които се образуват клетки. Източници на такива протеини са ядките, семената, зърнените храни и зеленчуците.

 • Аминокиселини

Аминокиселините са основната част от протеина. Те са резултат от разграждането на протеина. Aминoĸиceлинитe подпомагат нe caмo пpoизвeждaнeтo нa eнзими в opгaнизмa, нo и игpaят вaжнa poля в нopмaлизиpaнeтo нa нacтpoeниeтo, ĸoнцeнтpaциятa, aгpecиятa, внимaниeтo, cъня и либидoтo. Известни са ни 22 вида аминокиселини, осем от които са незаменими. Те са незаменими, защото не се произвеждат в тялото, а се налага да се поемат чрез хранителните продукти.

 • Верижно разклонени аминокиселини

Включва комбинацията от три аминокиселини с разклонена молекулна структура: изолевцин, левцин и валин. Почти моментално подобряват мускулната работоспособност, тъй като заобикалят храносмилателния път за разлагане и се обменят чрез метаболизъм точно в мускулната тъкан.

 • Завършени протеини

Човек може да си набави завършен протеин като яде храни от животински произход, например, месо, мляко, риба, сирене, кашкавал и яйца. Този вид протеин снабдява тялото с нобходимото количество аминокиселини.

 • Glycomarco протеини

Те представляват част от казеин протеина, но също така се срещат и в суроватъчния протеин. С тяхна помощ нараства отделянето на един много важен ензим - холецистокинин. Той подсказва на мозъка ни, че организмът ни няма нужда от повече храна и така спира апетита.

 • Протеин изолат

Протеин изолатът се преработва допълнително и става по-качествен от концентратите. В тях почти няма мазнини, а белтъчното съдържание е по-голямо(около 90-94%).

 • Катаболен

Това понятие засяга състояние на тялото, при което то не може да се регенерира и възстанови. Антикатаболен пък се отнася до протеините, които успяват да премахнат или поне да намалят катаболните процеси.

 • Комплекс свободни аминокиселини

Свободните аминокиселини служат за забавяне или спиране на катаболните процеси. Ако няма достатъчно, тялото разрушава мускулната тъкан, за да поддържа запаса от аминокиселини. А като цяло този резерв се заменя по 6 пъти дневно. Оттам идва и необходимостта да се храним по много пъти на ден, но да хапваме по малко и то все хранителни продукти. По този начин подпомагаме възстановяването на мускулите и процесите за изгаряне на мазнини.

Да увеличим потенциала си

 

Създадени от природата, нашите организми притежават енергия, която никога не изчезва и всъщност ние можем да я преобразуваме, да я съхраняваме и когато е необходимо да я използваме. Според изследователите чрез този прилив от енергия можем да регулираме теглото си, набавяйки си различни хранителни комбинации и добавки, като протеини например. За тази цел обаче е необходимо да систематизираме храненията си и да тренираме редовно, за да подсилим желаните процеси на отслабване, влизане във форма и регулиране и изгаряне на излишните мазнини.

Това са доказали и специалистите от университета в Мюнхен, а именно, че храненето в определени часове, диетите и упражненията оказват влияние на метаболизма след тренировки. От Калифорнийският университет в Бъркли пък разкриват, че тялото ни използва мазнините като гориво при упражнения, правени с усилия под 65%.

Освен това, по-пълни хора, които тренирали средно по 30 минути, изяждали храни с високо съдържание на протеини или въглехидрати. При храни с повече въглехидрати се възпрепятства отделянето на мазнини след тренировка, докато протеините съдействат за по-бързото изгаряне на мазнините. И така, при приема на въглехидрати 2 часа преди упражнения, ще успеем да изгорим мазнини и отслабнем само ако взимаме протеини след това.

Каккъв е изводът тук ли? За максимално изгаряне на мазнини и засилено отслабване след тенировки трябва да се храним с храни, богати на протеини и по-бедни на въглехидрати. Това ще ускори метаболизма и ще подпомогне при възвръщането на натрупаното количество гликоген за енергия, а освен това действа положително при възстановяване на мускулната тъкан и намаляване на запаса от мазнини, което е целта и на всички тук – отслабване и влизане във форма с помощта на протеини.

 

 


Още новини

Суроватъчен протеин или Казеин - кой протеин да изберем?

Питате ли се какъв тип протеин да изберете? Казеин или суроватъчен протеин? Предимствата и недостатъците които трябва да знаетеВ тази статия ще ви предоставим кратка информация относно предимствата и недостатъците на ...

Прием на протеини за мускулна маса

Кога е най-добре да пием протеини? За да натрупаме бързо мускулна маса, не е достатъчно само да пием протеинови шейкове. От голямо значение е да сме наясно кога да ги пием и какъв вид да са белтъчните вещества, за да можем ...