Суроватъчен протеин - често задавани въпроси

Суроватъчен протеин - често задавани въпроси

 От 30 май 2015

През последните години протеините определено добиха огромна популярност, а с тяхната все по-масова употреба възникват редица въпроси около техният прием, какво всъщност представляват протеините, кой да изберете сред огромният избор от различни марки и т.н.

Нека започнем първо с един от най-често задаваните въпроси от начинаещи и хора тепърва стъпващи в спортните среди.

Какво всъщност е суроватъчният протеин?
Суроватъчният протеин може да бъде определен като един от най-добрите източници на белтъчини. Белтъчините биват пълноценни и непълноценни (протеин=белтъчини). Суроватъчният протеин спада към пълноценните източници на белтъчини, защото съдържа всички необходими аминокиселини, които са отговорни за подобаващото възстановяване и всички регенериращи процеси в организма.
Суроватъчният протеин се получава чрез преработката на остатъчния продукт при направата на сирена, кашкавали и извара. Изсушава се, минава преработка за да останат само чистите протеини и колкото се може по-малко мазнини и въглехидрати и суроватъчния протеин е готов. Инстантизиране, овкусители и опаковка и вашият протеин на прах е готов.
Суроватъчният протеин е богат на аминокиселини с разклонена верига, по-известни под абревиетурата BCAA. Това са три аминокиселини - левцин, изолевцин и валин. Те са може би най-важният елемент от пъзела, когато се търси мускулен растеж и подобаващо възстановяване.

С какво ще ми помогне употребата на суроватъчен протеин?
По време на физическо натоварване и тренировка мускулните влакна се разкъсват. Ако търсим растеж, възстановяване и мускулна маса, би трябвало да възстановим подобаващо тези разкъсани мускулни фибри. Протеините са първоизточника на градивни материали за мускулите, затова е важно да приемаме суроватъчен протеин.
-Подпомага мускулното възстановяване и регенерация
-Укрепва имунната система
-Помага за регулиране на излишните килограми и запазването на мускулатурата
-Богатото съдържание на минерали укрепва костното състояние
-Можете да заместите едно хранене през забързаното ежедневие
-Повечето суроватъчни протеини са вкусни и ще ви помогнат да забравите за сладкото и така по-лесно ще влезнете във форма
-Усвоява се бързо и е най-добрият вариант за зареждане след тренировка

Има ли разлика между суроватъчния протеин концентрат и изолат?
Дали е изолат или концентрат, това се определя от качеството и количественото съдържание на белтъчини, въглехидрати и мазнини в една протеинова пудра. За да може един суплемент да се нарече суроватъчен протеин изолат, то той трябва да съдържа над 89% белтъчини.
Количеството на въглехидратите и мазнините в суроватъчния протеин изолат би следвало да са в стойности близки до нулата. 
Концентратът трябва да съдържа над 80% съдържание на белтъчини. Остатъка до 100%-те процента и в двата случая се изпълват от няколко процента вода, минерали и в случая на концентрата с въглехидрати и мазнини.

Можем ли да пием протеин, ако му е изтекал срока на годност?
Няма продукт на пазара, било то протеин или друг вид хранителна добавка, която да не притежава опоменатите крайни дати за употреба. Ако случайно сте си купили протеин, но сте спрели да го пиете и решите след време да подновите приема, но срокът е изтекъл и се чудите какво да правите, ние ще ви кажем. Със сигурност най-разумният и препоръчителен вариант е да не приемате каквато и да е хранителна добавка с изтекъл срок на годност. При прием на протеин с изтекъл срок на годност е възможна появата на раздразнения в стомаха, като това най-вече ще се дължи на остарелите оцветители и овкусители в самата протеинова пудра.

Имам лактозна непоносимост, мога ли да пия суроватъчен протеин?
По принцип, ако имате лактозна непоносимост е добре да се избягват млечните продукти.
Суроватъчния протеин е също млечен продукт, но в днешно време повечето изолати не съдържат никаква лактоза. Висококачествените системи за преработка на суровините осигуриха спокойствието на всеки който страда от лактозна непоносимост. 
Преди да закупите протеин се поинтересувайте какво е количеството на лактоза.

Защо не мога да си намеря суроватъчен протеин, който не съдържа соев лецитин?
Не се притеснявайте, той е там, за да ни е по-добре на самите нас и да можем да се насладим на самият продукт.
Благодарение на соевия лецитин, който всъщност се съдържа в прекалено малки количества в пудрата, ние имаме възможност да разтваряме протеините си вече напълно. Без него няма да е достъпна перфектната разтворимост на повечето протеинови пудри.

Има ли странични ефекти приема на суроватъчен протеин?
Имайки предвид натуралният произход на протеините, то със сигурност можем да ги наречем качествена храна на прах. Странични ефекти има, само ако се прекалява, както с всяко едно нещо. И то най-големият страничен ефект е, ако прекалите, да посетите тоалетната един-два пъти повече през деня.
Ако обаче при прием на протеин отбелязвате симптоми като подут стомах, дразнения и газове, то едно е сигурно – най-добре сменете марката, която си купувате. Много често причината за тези странични ефекти са нискокачествените източници на протеини, които се добавят. Например един такъв дразнител е соевият протеин, който често бива добавян в протеинови матрици и създава дразнения и притеснения на доста спортисти.

Кога е най-добре да се приема суроватъчния протеин?
Поради своята бърза степен на усвояемост от организма, суроватъчният протеин е подходящ за прием по всяко време на денонощието.
Определено моментите сутрин, преди и след тренировка са най-подходящи за допълнително обогатяване на диетата ви със суроватъчен протеин.

 

 


Още новини

Суроватъчен протеин или Казеин - кой протеин да изберем?

Питате ли се какъв тип протеин да изберете? Казеин или суроватъчен протеин? Предимствата и недостатъците които трябва да знаетеВ тази статия ще ви предоставим кратка информация относно предимствата и недостатъците на ...

Прием на протеини за мускулна маса

Кога е най-добре да пием протеини? За да натрупаме бързо мускулна маса, не е достатъчно само да пием протеинови шейкове. От голямо значение е да сме наясно кога да ги пием и какъв вид да са белтъчните вещества, за да можем ...